Skip to content

Verbinding & verwondering

Verbinding en verwondering zijn de thema’s voor KIS en Multicultureel minifestival 2022

In 2020 heeft Spaarndam het vanwege corona moeten doen zonder haar 2 jaarlijkse kunstroute KIS (Kunst in Spaarndam). Nu het erop lijkt dat het virus ons in de zomer meer ruimte laat heeft de KIS organisatie besloten om dit evenement dit jaar wel door te laten gaan op zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022 en uit te breiden met een multicultureel mini festival , georganiseerd door Kunstcentrum de Kolk i.s.m. Stichting Vrienden van de Oude Kerk. Het geheel zal feestelijk worden geopend met een concert van Orchestre Partout in de Oude Kerk op vrijdag 10 juni.

Spaarndam is gegroeid. Er is een compleet nieuwe, grote woonwijk bijgekomen en er wonen inmiddels steeds meer mensen met verschillende culturele achtergronden. Velen van hen zijn als vluchtelingen naar Nederland gekomen en hebben hier als statushouders een thuis gevonden.

Maar wie zijn al deze mensen, hoe kunnen we kennis maken met hen en hun cultuur en omgekeerd, hoe kunnen we hen betrekken bij die van ons? Hoe kunnen we elkaar over en weer verrijken met nieuwe inzichten en andere manieren van naar het leven kijken en ermee omgaan? Graag willen de culturele instellingen van het dorp een feestelijke bijdrage leveren aan de integratie van de oude en de nieuwe inwoners van het dorp

Daartoe organiseren zij KIS met een klein multicultureel evenement voor jong en oud met muziek, theater , workshops en een kennismakingsmarkt op 11 en 12 juni 2022.

Vluchtelingenwerk Nederland.

Om de kinderen van het dorp bij dit festival te betrekken wordt samenwerking gezocht met de scholen van het dorp. In een workshop op school wordt alle kinderen gevraagd een bouwplaat van een kleine piramide kleurig te beschilderen. Het resultaat wordt als een kleurig pad in de oude kerk uitgezet ‘het pad van de verbinding’. Tijdens de markt en de concerten worden deze piramides voor een klein bedrag verkocht. De opbrengst komt ten goed aan Vluchtelingenwer Nederland. Deze organisatie wordt gevraagd van te voren een project of lezing op de scholen te houden om hun werk onder de aandacht van de kinderen te brengen.