Vera West
Vera haar werk bestaat uit suggestieve en verstilde beelden van de stad en observaties van de mens en omgeving. Soms zijn het fragmenten van bijvoorbeeld een paar benen met een grote schaduwpartij eronder, een ander moment is het weer een wat meer uitgewerkt figuratief werk van een bekende straat in Haarlem.
Overkoepelend thema’s die altijd in haar werk terugkomen zijn verstilling, dingen waar je makkelijk aan voorbij loopt, de zoektocht van de mens, momentopnames, de invloed van de fotografie op de schilderkunst en het spelen met de beeldaspecten: kleur, vorm, compositie, harmonie, licht en donker.
Schilderen is een wereld scheppen waarin alles lijkt te kunnen. Waarin je half kunt dromen en half in de werkelijkheid staat. Waarin je weer het bewustzijn ervaart van een kind.
Vera probeert in haar schilderijen te onderzoeken wat de essentie is van een beeld op een bepaald moment. Haar werken hebben vaak wat weg van een filmstill; bewust uitgekozen momenten in compositie, kader, lichtval en licht en donker elementen. De toevalligheid in een beeld spreekt haar aan. Vera probeert met haar werken rust en contemplatie te veroorzaken bij de kijker, de toeschouwer zichzelf te laten herkennen in het beeld en de binnenwereld aan te spreken.