Skip to content

Over KIS

Welkom bij Kunst In Spaarndam (KIS)

De schone kunsten en Spaarndam verhouden zich altijd al prima met elkaar; het dorp inspireert, activeert en is ook een geweldig decor waarbinnen optredens en exposities extra tot hun recht komen.

De historische gebouwen lenen zich heel goed als expositie ruimte o.a.  Rijnlandshuis, het Gemaal, Fort-Zuid en de oude kerk.
Daarnaast zijn er vele andere interessante locaties.
We zijn met veel enthousiasme bezig om nu al weer voor de vijfde keer van KIS, kunst in Spaarndam, 25 en 25 mei een groot feest van te maken.

Op een onnadrukkelijke manier heeft Spaarndam altijd een lijntje naar de ‘ schone kunsten’. Er wonen en werken hier veel mensen die artistiek aan de weg timmeren. Ze musiceren, exposeren of doen optredens overal in het land en zelfs daarbuiten.

In het dorpshuis is de grote fotografie tentoonstelling.

De locaties waar een en ander gaat plaatsvinden zijn deze dagen herkenbaar aan het banier met het KIS-logo. Deze ruimtes bevinden zich veelal in de driehoek gevormd door: Dorpshuis, Rijnlandshuis, Spaarne Buiten, Oude Kerk en Fort-Zuid

Organisatie & contact

Jan Zwetsloot,
Peter Duval-Slothouwer,
Marjolijn de Vries,
Enny Majoor,
Peter Duval Slothouwer
Jan – Albert Koopman
Rachel Baird,
Walter Blazer,
Sjoerd de Vries -Webdesigner

Voor meer informatie:
info@kunstinspaarndam.nl

Voor opmerkingen / vragen over de website: info@uitdekoker.nl

Spaarndam en kunst

Het dorp

‘Het Spaarne stroomt, het Spaarne stroomt voorbij’, dichtte Lennaert Nijgh. Tot Spaarndam, want daar stroomt de rivier over in het IJ. Na de sluizen gaat het verder via de zijkanalen naar het Noordzeekanaal en vandaar naar de zee.

Een sterk dorp, Spaarndam. Met de eeuwenoude sluizen, de dijk, het gemaal en de haven heeft het een oer-Hollands karakter. Dat voel je als je door het dorp wandelt. Loop je over het Kerkplein, langs de Kolk, de Taanplaats en het beeld van Hansje Brinker, onder aan de dijk naar het Rijnlandshuis, besef je dat de tijd hier anders tikt dan elders.

Geen wonder dat heel wat kunstenaars zich door deze omgeving laten inspireren.

Kunst in Spaarndam

Kunstenaars In Spaarndam of Kunst In Spaarndam: KIS dus. We waren er snel uit. Duidelijker kan het niet en precies wat Veronica de Voogt, beeldend kunstenares alhier, voor ogen had.

Er wonen en werken veel kunstenaars in dit dorp en ‘ is het dan niet leuk en inspirerend wanneer zij een weekend lang laten zien wat ze maken’. Het idee sloeg aan en de bereidheid van iedereen om mee te werken en locaties ter beschikking te stellen was groot.

Vanuit de culinaire hoek kwam ook veel enthousiasme: De Toerist, Het Stille Water, Café Spaarndam en Fort-Zuid haken in, en gaan deze dagen eveneens op de artistieke tour.
Bij zoveel medewerking kun je gerust spreken van een goed initiatief.