Skip to content

Hanadon Taikogroep

HANADON, de Nederlandse taikogroep onder leiding van Jeannette van Steen, oefende zich in verschillende Japanse stijlen.

Taiko is Japans voor trom. Toch is taikospelen geen trommelen. Oorspronkelijk gebruikt bij rituelen ontwikkelde het taikospelen zich van de in een slag samengebalde energie tot het muzikale vuurwerk van festivals.

De spelers leveren een krachtmeting met de taiko’s. Zij voeren een gesprek, soms als een eerbetoon aan – of als uitbundige lofzang op de oerklanken van dit machtige Japanse instrument. Toewijding, coördinatie en kracht typeren de taikospeler.

Het samengaan van ritme en beweging, plezier en schoonheid kenmerkt Hanadon. In een streven naar eenheid van klank en beweging voeren de spelers van Hanadon een gezamenlijke dans uit rondom de taiko’s. Deze vullen de ruimte met hun indrukwekkende antwoord.

Een optreden van Hanadon kan variëren van 1 minuut tot 1.5 uur, afhankelijk van de gelegenheid en de wensen van de opdrachtgever. Leden van Hanadon bespelen behalve taiko tevens Shakuhachi, Fue en diverse traditionele Japanse koperen slagwerkinstrumenten.

Hanadon Taikogroep

Spelers: Jennie Boona, Hanneke Oey, Fleur Renes, Ariane Rümke, Rop Severien, Daniel Smith, Jeannette van Steen