3

locatie: Adalbertus Kerk

Ringweg 30

Sint Adalbertus Kerk

Al in 1907 wilden de Spaarndammers een eigen kerk om niet meer naar Haarlemmerliede of Schoten te hoeven, maar pas in 1919 kon hiervoor een commissie opgericht worden. Aannemer Van Geldorp uit Haarlemmerliede kreeg de opdracht om de kerk te bouwen. Voorwaarde was echter wel dat hij zijn café staande tegenover de kerk in Haarlemmerliede zou sluiten. Op 5 november 1923 werd de eerste steen gelegd. De bouw verliep kennelijk voorspoedig want op 28 februari 1924 kon de kerk ingewijd worden door pastoor J.H.H. Saulenn van de Sint Jacobus de Meerderekerk te Haarlemmerliede. De kosten van de bouw van de kerk inclusief de inventaris bedroegen fl. 103.286,–.

Als beschermheilige werd gekozen St. Adalbertus, volgens de overleveringen was hij een van de metgezellen van Willibrodordus. Adalbert verkondigde het geloof vooral in Kennemerland. Ook d Abdij van Egmond is aan hem gewijd.

Tot 1968 fungeerde de Sint Adalbertuskerk als bijkerk van de Sint Jacobus de Meerderekerk te Haarlemmerliede. In 1968 werd de kerk een zelfstandige vicarie. In 1975 werd de kerk gerestaureerd, vooral het altaar werd grondig veranderd.

adalbertus-web-600-400

Reacties zijn gesloten.